Zihnin Yasaları – Sebep Sonuç ilişkisi

0
390

Arkadaşlar merhaba 🙂,

Zihnin karmaşık dünyasına bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Kendi iç dünyamızda yaşadığımız çelişkiler, kararlarımızın arkasındaki gizemli sebepler… Peki, bu zihin labirentinde yolunuzu nasıl bulabilirsiniz? (Sebep Sonuç İlişkisi)

Bu hafta yeni bir konuya giriş yapacak ve zihnin gizemli yasalarını keşfetmeye başlayacağız. 🌟

Sebep Sonuç İlişkisi

Psikoloji ve bilim dünyasında, “sürpriz” diye bir şey aslında yoktur. Her olayın bir nedeni, her davranışın bir sonucu vardır. Geçmişteki kararlarınız, bugününüzü şekillendirir. Geleceğiniz ise şu anki tercihlerinizle yazılır.

Kendi Hayatınızın Yazarı Olun

Anlaman gereken şey şu;
Başına gelecek iyi veya kötü şeyleri, bugünkü davranışlarınla sen belirlersin…
Yani, geleceğin de senin bugün alacağın kararlarla belirlenecek!

Şimdi şunu soruyor olabilirsin, başıma gelen onca kötü şeyleri zamanında ben mi seçtim?
Cevap maalesef “EVET”…

  • O adam seni davet ettiği yemekte “hesabı paylaşalım mı?” dediğinde “evet” diyerek, sonrasında senin evine yerleşmesini, ekonomik olarak sana yıkılmasını sen seçtin!
  • O kadın senden çok hoşlandığını ama aslında hala evli olduğunu söylediğinde bu ilişkinin herkese açık bir ilişki haline dönmemesini sen seçtin!
  • O adam sana ilk kez bağırdığında veya tokat attığında, hemen o anda, o adamı terk etmeyerek (genelde alkol bahanedir) bu ilişkide şiddet görmeyi sen seçtin!
  • O adam “ben çok eşliyim, kimseye bağlanmaya hazır değilim” dediğinde, bu ilişkiyi bitirmeyerek aldatılmayı sen seçtin!
  • Çokça paran olduğu halde, çok daha fazla para kazanabilmek için boş kağıtlara imza attığında, dolandırılmayı sen seçtin!

Bilinç düzeyinde olmasa bile bilinç altı düzeyde başına gelen pek çok şeyi sen
SEN SEÇTİN!
Aslında bugüne kadar sana öğretilen / öğrendiğin şeylerle
yapabileceğin başka bir seçimin de yoktu zaten.

Ama unutma, her yeni gün, yeni bir başlangıçtır. Bugün, hayatının sorumluluğunu eline alabilirsin. Kendi hikayenin kahramanı olabilirsin!

Ayağa kalk, silkin ve yaşamının sorumluluğunu al!
Bu yaşam senin…

Ödev : Duvarına Yaz;

‘Yaşamımın sorumluluğu benimdir!’

Bilinç ve Bilinçaltının Dansı

Haydi gelin şimdi “seçimlerimiz” konusunda BBC tarafından hazırlanmış olan, aşağıdaki şu (İngilizce) videoya beraber göz atalım…

Neuroscience ve Özgür İrade

Videoda kahramanımız Beynin çalışma biçimini daha iyi anlayabilmek için bir teste katılmaya karar veriyor. Katıldığı test son derece basit. Ellerinde 2 tane düğme var ve bir MRI makinasının içinde. Aklına geldiği anda düğmelerden sağdakine veya soldakine hiç beklemeden basıyor. Araştırmacı ise bu sırada katılımcımızın zihninde gerçekleşenleri gözlemliyor. Ve katılımcı karar vermeden 6 saniye önce, araştırmacı katılımcının sadece zihninin içine bakarak, hangi tuşa ne zaman basacağını ön görebiliyor…

6 SANİYE!… 🤭

Yani araştırmacı katılımcının kendisinden çok daha önce, katılımcının hangi tuşa ne zaman basacağını biliyor…

Yani kararlarımız biz farkına varmadan önce bilinçaltımız tarafından alınıyor, sonrasında biz fark ediyor, karar verdiğimizi düşünüyor ve uygulamaya alıyoruz.

Ama burada anlaman gereken çok önemli ikinci bir husus daha var;
Bilinçaltımız ve bilincimiz birbirinden bağımsız iki ayrı mekanizma değil. Bilinçaltımız ve bilincimiz çift taraflı iletişim halinde!
Yani bilinçaltımız kendi başına kararlar alan bir mekanizma değil. Bilincimizin daha önceki tecrübe ve niyetleri doğrultusunda kararlar alıyor.

Sonuç

Eğer bugün hayatınızın sorumluluğunu almak istiyorsan, şimdi bu kararı ver! Bilinçaltın bu kararı destekleyecektir. Unutma;

YAŞAMININ SORUMULUĞU SENİN ELİNDE!

Haydi Bugün “Yola çık Yol açık

Bu arada… Eğer okumadıysan “Kırılganlık:Güç mü, zayıflık mı?” yazısını çok tavsiye ederim. Yazıya buradan ulaşabilirsin…

Kendine iyi bak, kocaman sarılıyorum. 🥰

Peter Pan Kompleksi ↗

Yetişkinlerde olgunlaşmamış davranışlar, Peter Pan sendromu…

Empatinin Gölgesinde ↗

Aşırı empatinin etkilerini ve sağlıklı sınırların önemi…

Yararlı bilgiler ↗

Mutlu ve uyumlu partnerlik için pratik uygulamalar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.