Merhaba güzel insan 🙂,
Bugün Kişisel gelişim yolculuğunuzda sana rehberlik edecek önemli bilgiler paylaşacağım. Nefes, EMDR, EFT, BDT, Yoga, Konuşma Terapisi gibi çeşitli tekniklerle ilgili güncel bilgileri takip ediyorsan, bu tekniklerin birbirinden ne kadar farklı olduğunu görmüşsündür. Bu durumda doğru teknik hangisi? İnsanın kafasının karışması çok kolay… 😃
Bu arada, gerçekten de senin için en etkili olan hangisi? Lütfen görüşlerini yorumlarda benimle paylaş. 🙏
Zihnin Yasaları (2) – Bedensellik Yasası
Bu hafta, “Zihnin Yasaları” serimizde “Bedensellik Yasası” ‘nı ele alacağız. İlk olarak, evrimsel süreçte beynin nasıl geliştiğini anlamamız gerekiyor. Beynin üç farklı bölgesi olan “beyin sapı”, “limbik sistem” ve “neo-korteks”, evrimin farklı aşamalarını temsil eder. Halk arasındaki bu katmanlar, beden, duygu ve akıl olarak sınıflandırılabilir. 🧠
Daha anlaşılır olması için beynin evrimsel gelişimini aşağıda grafik olarak veriyorum;
Beyin sapı, beden için hayati olan fonksiyonları idare ederken
Limbik sistem, duyguların merkezidir.
Neo-korteks ve Frontal lob ise insanı diğer canlılardan ayıran “kompleks düşünce” yani akıl ile ilişkilidir.
Beden, Duygu ve Akıl
Evrimsel süreçte her katman diğerinin üzerine gelişmiştir ve her katmanın kendine özgü kuralları, ihtiyaçları ve öncelikleri vardır. Örneğin, yemek yeme ihtiyacı beden için hayatta kalma döngüsünün bir parçasıyken, limbik sistem için haz arayışı, akıl için ise sağlıklı beslenme ile ilgilidir. Limbik sistemimiz bizi karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye yönlendirirken, aklımız daha sağlıklı yemekler yememiz için bizi uyaracaktır.
Bedenin Gücü
Bedensellik Yasası, bu üç katmanın birbirini nasıl etkilediğini açıklar. Beden, duyguları ve inançları etkileyebilir; duygular ve inançlar da bedeni etkileyebilir. Örneğin, oturuş pozisyonunuz gibi son derece bedensel bir aktivite bile, duygularınızın değişmesine neden olacaktır.
İşin özeti şu;
Bedenini Değiştir, Duyguların Değişsin!
Örneğin her gün yapacağın 10 dakikalık bir yürüyüş hormon salgılarını düzenleyerek kendini iyi hissetmene yardımcı olacaktır.
Amy Cuddy’nin İlham Veren Çalışması
Bu konuda, Harvard Üniversitesi’nden Prof. Amy Cuddy’nin çalışmalarını incelemeni öneririm. Onun araştırmaları, beden dilinin hormonlarımız ve duygularımız üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor.
Basit Bir Uygulama Önerisi
Bir yerlerden başlamak istiyor ama benim gibi spor yapmaktan hoşlanmıyorsan Tibet’in 5 hareketi ile yeni bir başlangıç yapmaya ne dersin? 🙏
Bu haftalık da bu kadar. Eğer hala okumadıysan zihnin yasaları serisinin ilk yazısı olan “sebep sonuç ilişkisi” yazımı okumanı çok tavsiye ederim.
Sana kocaman sarılıyorum güzel insan. 🫂