Panik Atak Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Çağımızın hastalığı panik atak… Hadi gelin bu yazıda panik bozukluğun ne olduğuna ve başa çıkmak için neler yapabileceğimize biraz daha yakından bakalım…

Panik Atak Nedir?

Panik atak, aniden ortaya çıkan yoğun korku ve endişe hissiyle karakterize bir kaygı bozukluğudur. Panik atak yaşayan kişiler, kalp çarpıntısı, terleme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi gibi fiziksel semptomlar yaşarlar. Bu semptomlar, kişinin kontrolü kaybedeceği ya da öleceği hissine kapılmasına neden olabilir ve çoğu zaman çok yoğundur.

Panik atak ile panik bozukluk arasındaki fark nedir?

Panik atak, bir kez veya birkaç kez yaşanabilen bir durumken, panik bozukluk, tekrarlayan panik ataklarının olduğu bir kaygı bozukluğunun adıdır. Yani farklı bir şekilde ifade etmek gerekirse; Panik atak, panik bozukluğunun semptomlarından sadece biridir. Panik bozukluğu olan kişiler, panik atakların yanısıra, sürekli endişe hissi, sosyal fobi ve agorafobi (kalabalık yerlerden kaçınma) gibi genele yayılan kaygı bozuklukları da yaşayabilirler…

Panik atak sırasında kendimizi nasıl rahatlatabiliriz?

1 – Derin nefes alın: Nefes alıp vermeye odaklanarak, yavaş ve derin nefesler alın ve nefesinizi alma sürenizden uzun olacak şekilde verin. Bu, vücudunuzu rahatlatır ve panik atak semptomlarını hafifletir. 4 al – 2 tut – 8 ver gayet iyi bir metotdur.

2 – Kendinize pozitif telkinler verin: Kendinize olumlu şeyler söyleyerek kendinizi rahatlatın. “Her şey yolunda olacak”, “Bu sadece geçici bir durum”, “Bunun gerçek olmadığını panik atağımın bir semptomu olduğunu biliyorum” gibi cümleler kullanabilirsiniz.

3 – Kendinizi meşgul edin: Dikkatinizi başka bir şeye odaklayarak panik atak semptomlarını hafifletebilirsiniz. Kitap okuyun, müzik dinleyin veya evde bir şeyler yapın.

4 – Düzenli Egzersiz yapın: Egzersiz yapmak, stresi azaltır ve endorfin salgılar. Bu da panik atak semptomlarını hafifletir. Ancak bu egzersizlerin hafif olması çok önemlidir. Unutmayın yoğun egzersizler de panik atağınızı tetikleyebilir.

5 – Düzenli Meditasyon veya yoga yapın: Meditasyon veya yoga yapmak, zihninizi sakinleştirmenize yardımcı olur ve panik atak semptomlarını hafifletir.

6 – Uzanın: Eğer evdeyseniz mümkünse uzanmaya çalışın. Yatay pozisyona gelmek parasempatik sisteminizi aktive edecek ve sakinleşmenize yardımcı olacaktır.

Ve 5-4-3-2-1 Metodunu kullanın: Bu metot dikkatinizi farklı süreçlere çekeceği için rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Panik atak sonrasında tedavi yöntemleri nelerdir?

Diyelim panik atağı atlattınız. Peki sonrasında tekrar etmemesi için neler yapmanız gerekiyor? Her şeyden önce panik atak yüksek düzeyli ve yaygın bir kaygı durumunun sonucudur ve kaygı düzeyinin panik sınırını aşması ile oluşur. Dolayısı ile düzenli bir tedavi uygulanması önemlidir. Uygulanabilecek tedavi yöntemleri aşağıdakilerden biri veya birkaçı olabilir.

Psikoterapi: Panik bozukluğu olan kişiler için psikoterapi, etkili bir tedavi yöntemidir. Terapistler, kişinin panik ataklarına neden olan düşünceleri ve davranışları değiştirmesine yardımcı olurlar.

İlaç tedavisi: Antidepresanlar ve anksiyolitikler, panik atak semptomlarını azaltmada etkili olabilir. Ancak ilaç tedavisi, mutlaka bir uzman tarafından yönetilmelidir.

Nefes Egzersizleri: Para sempatik sistemi aktive eden nefes egzersizleri genel dinginlik seviyesini azaltmada çok etkilidir. Ancak bir uzman gözetiminde, düzenli olarak yapılmalı ve yoga nefesi gibi sakinleştirici teknikler tercih edilmelidir.

Stres yönetimi: Panik atak yüksek kaygı seviyesi ile doğrudan ilişkili olduğu için her tür stres yönetimi tekniği sizin için çok faydalı olacaktır. Bunun için bir uzmandan yardım alabilirsiniz veya kitaplar okuyarak kendinizi bu konuda eğitebilirsiniz.

Yaşam tarzı değişiklikleri: Stresle başa çıkma teknikleri öğrenmek, düzenli egzersiz yapmak, uyku saatlerine dikkat etmek, gerilim filmlerinden, haberlerden uzak durmak, sabahları kalkınca pozitif kendine telkinler vermek ve sağlıklı beslenmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri, panik atak semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.

Panik atak tedavisi hangi adımları takip eder?

1 – Teşhis: Panik atak semptomlarına sahip olan kişilerin öncelikle bir uzmana başvurması gerekmektedir. Uzman, kişinin panik bozukluğu olup olmadığını teşhis eder.

2 – Tedavi planı: Uzman, kişinin durumuna göre bir tedavi planı oluşturur. Bu plan, psikoterapi, ilaç tedavisi veya yaşam tarzı değişikliklerini içerebilir.

3 – Tedavinin uygulanması: Tedavi planının uygulanması, kişinin tedaviye uyumu ve terapi seanslarına katılımı ile gerçekleşir.

4 – Tedavinin takibi: Tedavinin etkisini değerlendirmek için düzenli olarak takip randevularına gitmek önemlidir. Uzman, tedavinin devam edip etmeyeceğine karar verir.

Sonuç

Sonuç olarak, bu hastalık tedavi edilebilir ve hayatınızı olumsuz etkilemesine izin vermek zorunda değilsiniz. Mutlaka bir uzmana başvurun ve uygun tedavi yöntemlerini uygulayın.

Kendinize iyi bakın!

Yazar hakkında bilgi almak için tıklayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Nitelikli Zaman: Sevginin Kaliteli...

Sevgi dili olarak 'Nitelikli Zaman'. İlişkilerinizi güçlendirmek için pratik öneriler ve örnekler.

5 Sevgi Dili Nedir?

Merhaba sevgili dostum! 🌈 Bugün, ilişkilerimizin temel taşı olan...

Freud ve Jung Arasındaki...

Jung ve Freud görüş farklılıkları

Anima Animus 7 :...

Anima ve Animus, Kadındaki erkek, Erkekteki kadın.

Anima Animus 6 :...

Carl Jung'un arketiplerini keşfedin. Evrensel sembollerin şifreleri; Persona, Gölge, Çocuk...

Anima Animus 5 :...

Jung'un ortak bilinçaltı ve Freud'un bilinç dışı perspektifi.

Nitelikli Zaman: Sevginin Kaliteli İfadesi

Sevgi dili olarak 'Nitelikli Zaman'. İlişkilerinizi güçlendirmek için pratik öneriler ve örnekler.

5 Sevgi Dili Nedir?

Merhaba sevgili dostum! 🌈 Bugün, ilişkilerimizin temel taşı olan sevgiyi nasıl ifade ettiğimizi ve nasıl algıladığımızı keşfedeceğiz. 🩷 Gary Chapman’ın ünlü "Beş Sevgi Dili"...

Anima Animus 7 : Kadın ve Erkek

Anima ve Animus, Kadındaki erkek, Erkekteki kadın.

Anima Animus 6 : Arketipler

Carl Jung'un arketiplerini keşfedin. Evrensel sembollerin şifreleri; Persona, Gölge, Çocuk...

Anima Animus 5 : Ortak Bilinçaltı

Jung'un ortak bilinçaltı ve Freud'un bilinç dışı perspektifi.

Anima Animus 4 : Jung ve EGO

Carl Jung'un teorilerinde EGO

Anima Animus 3 : Bilinç ve Bilinçdışı

Jung'un Bilinç Bilinçdışı Teorilerine Derinlemesine Bir Bakış

Anima Animus 2 : Jung ve Psişe

Jung ile Psişe, anima, animus 'u keşfedin.