Walt Disney’in minik bir fare ile arkadaşlık kurmasıyla başlayan, o muhteşem başarı öyküsünü mutlaka duymuşsunuzdur.
Peki sizce Walt Disney’i diğer yapımcılardan ayıran özelliği neydi?
Niye diğer yapımcılar batarken Walt Disney aralarından sıyrıldı ve bu kadar başarılı oldu?
İşte bugün, dünyaca ünlü bu başarı hikayesinin arkasındaki sırları konuşacağız.
Önce Hayat Hikayesi
Walter Elias Disney, 1901 yılında Missouri, ABD’de doğdu. Çocukluğu sıradan bir hayatın içinde geçti ancak ilerleyen yıllar boyunca hayal gücü ve yaratıcılığı ile öne çıktı. 1920’lerde Kansas Sanat Enstitüsü’ndeki eğitimini tamamladıktan sonra ailesinin yanına döndü. Çizimlerini gazete ve dergilere yolluyor ancak olumlu bir dönüş alamıyordu. Onu diğer çizerlerden farklılaştıran, 20 li yaşlarında tanıştığı ve evinde beslediği, Mortimer isimli fare oldu. Mortimer ile Walter arasında başlayan yakınlık ileriki yıllarda meşhur Mickey Mouse ‘a dönüşecekti.
Walter o yıllarda imkansız görülen Donald Duck (1934), Pinokyo (1940), Aslan Kral, Kayıp Balık Nemo, Külkedisi, Winnie The Pooh, Sindrella (1950), Uyuyan Güzel (1958), 101 Dalmaçyalı (1961) ve 1938 yılında gösterime giren ve 1.5 milyon dolar bütçeli “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” i yarattı.
1955 yılında Los Angeles’ta çocuklarla birlikte eğlenebilmek için, büyük bir eğlence parkı olan Disneyland’ı kurdu. Walter Disney bu projeyi “Dünyadaki en inanılmaz yer ve içinde parkı boydan boya gezen bir tren var” olarak tarif ediyordu.
Pekiii, o zaman için hatta belki bugün için bile, neredeyse imkansız gözüken bu projelerin yapabilmesinin sırrı neydi?
İşte şimdi gelin buna bir bakış atalım.
Walt Disney Stratejisi
Her şeyden önce Walter kendi içinde çok kimlikli bir adamdı ve aynı proje içinde farklı farklı kimliklere bürünerek engelsiz hayal kurma, eleştirme ve mühendis rollerini ayrı ayrı kullanabiliyordu.
NLP sistemi Walt ‘ın bu üçlü stratejisini uzun yıllar çalıştı ve modelleme yöntemini kullanarak bu metodu hayatımıza geçirmenin yollarını yarattı.
Gelin İMKANSIZ bir projenin gerçek olması için yapmamız gerekenleri adım adım inceleyelim…
1) Konunun ve 3 çapa yerinin tespit edilmesi
Elinizde bir kağıda kocaman harflerle hayalinizi, hedefinizi, vizyonunuzu yazın ve odanın uygun bir yerine hedefinizi asın.
Şimdi bu hedefe ulaşabilmek için, bu hedefle ilgili Hayaller kurabileceğiniz, planlama yapabileceğiniz ve hayallerinize eleştirel yaklaşarak yeniden düzenleyebileceğiniz, 3 uygun yer tespit edin.
Tespit ettiğiniz yerlerin o iş için uygun olmasına dikkat edin. Yani planlama yapmak için rahat bir koltuk veya hayal kurmak için de genelde iş yaptığınız bir çalışma masası pek de uygun bir seçim olmayabilir…
2) Hayalci + Yer Çapası + Separatör
İlk önce hayal kurma konumuna geçin ve daha önceki hayal kurma deneyimlerinizi hatırlamaya çalışın, mümkünse bedeninizle bunu taklit edin.
Kendinize şu soruyu sorun;
· “Hayal kuran bir insan nasıl oturur, nasıl durur, nasıl hisseder?”
Şimdi bu duyguyu bedeninizde hissetmeye çalışın.
Bu alanda istediğiniz kadar kalabilirsiniz. Lütfen SINIRSIZCA hayal kurun ve tabiri caiz ise kendinizi bu hayallere kaptırın… Arada sırada dikkatinizi bedeninize vererek bu hayallerin size nasıl hissettirdiğine dikkat edin.
Eğer hayal kurma sırasında “yapamam“, “beceremem“, “zor“, “çok çalışmak gerekir” gibi çeşitli korkular gelirse, buranın sadece hayal alanı olduğunu hatırlayın ve bu korkuları çözmenin ileriki alanların işi olduğunu kendinize hatırlatarak hayalinize geri dönün…
BU AŞAMADA EN ÖNEMLİ ŞEY, KURDUĞUNUZ HAYALİ BEDENİNİZDE HİSSETMENİZ OLACAKTIR!
Hayal kurmanız bitince bu alandan çıkın ve rolünüzden tamamen kopmak için kendinize bir bardak çay alın veya su için; rolden tamamen çıkın!
3) Planlayıcı + Yer Çapası + Separatör
Artık kurduğunuz bu hayali planlama aşamasına geçmeye hazırsınız. İlk önce Plan Yapma lokasyonuna geçin.
Yapmanız gereken ilk şey, daha önce titizlikle ve gerçekçi planlar yaptığınız deneyimlerinizi hatırlayın ve bunu bedeninizle taklit edin. O zaman nasıl hissettiğinizi hatırlamaya çalışın.
Kendinize şu soruyu sorun;
· Gerçekçi ve titizlikle klan yapan bir insan nasıl oturur, nasıl durur, nasıl hisseder?
Eğer daha önce planlama deneyimi yaşadıysanız şimdi bunu bedeninizle gösterin, yaşamadıysanız hayal gücünüzü kullanın…
Şimdi hayalinizi gerçekleştirmek için planlar yapmaya hazırsınız.
Planlamanız bitince bu alandan çıkın ve rolünüzden tamamen kopmak için dışarıda biraz nefes alın veya su için; bu rolden tamamen çıkın!
4) Eleştirmen + Yer Çapası + Separatör
Artık hayallerinizi ve planlarınızı yapıcı eleştirilerle desteklemeye hazırsınız.
Eleştiri Yapma lokasyonuna geçin daha önce YAPICI eleştiriler yaptığınız deneyimlerinizi hatırlatılamaya çalışın. Bedeninizle yapıcı eleştiri yapmayı taklit edin.
Kendinize şu soruyu sorun;
· Yapıcı bir eleştirmene hangi duruş, hangi ifade yakışıyor?
Hazırladığınız planın + ve – yönlerini titizlikle ve yapıcı bir şekilde değerlendirin. Mutsuz bir eleştirmen veya işini ciddiye almayan biri pozisyonlarına girmekten kaçınmaya çalışın.
Eleştirileriniz bitince bu alandan çıkın ve rolünüzden tamamen kopmak için dışarıda biraz nefes alın veya bir çay koyun; bu rolden tamamen çıkın!
5) Beyin Fırtınası
Şimdi sırasıyla Hayalci => Planlayıcı => Eleştirmen rollerine geçerek her rolde kendinizle beyin fırtınası yapın. İhtiyaca göre ikinci ve üçüncü turu da yapabilirsiniz. Artık sıralama önemli değildir. Rolden role geçerek sağlam bir yapı elde edene kadar işlemi tekrarlayın. Eğer bir yerde takılırsanız önce biraz ara verin, sonra kaldığınız yerden devam edin.
Kritik noktalar şunlardır;
· Hayalci pozisyonda; tüm ayrıntıları düşünün, rolünüze sadık kalarak sınırsızca hayal kurun. Ne görüyor, ne hissediyorsunuz? Hayale daldıkça bedeniniz de neler oluyor, dikkat edin…
· Planlayıcı pozisyonda; Gerçekçi bir plan üzerinde çalışmaya çalışın. Neye, ne zaman, nerede başlayabilir? Tam olarak nelere ihtiyaç var ve ne zaman ve nasıl temin edebilir?
· Eleştirmen pozisyonda; Yapıcı olarak eleştirin. Göz ardı ettiğiniz unsurlar var mı? Planınızın zayıf yanları neler? Nasıl desteklenebilir? Yapıcı bir yorum ne olabilir?
6) Meta Test
Son olarak tamamen sistemin dışına çıkın (meta pozisyona), uzaktan konuşulanları izleyin ve genel bir değerlendirme yapın.
Kendinize şu soruları sorun; Bu odada olanları dışarıdan izlediğimde –
· Neler öğrendim, Ne tür yeni bilgiler edindim?
· B hayalin ve bu oda da gördüklerimin benim için anlamı nedir?
Hayallerinizin gerçek olduğu, muhteşem bir yaşam dilerim.
Volkan Ulusan
sağlık, psikoloji, terapi, Volkan Ulusan, nlp, masumiyet, kişisel gelişim, psikoloji, sağlık, nlp
#hedef, #hedef, #hedef, hedef, hedef, hedef, Walt Disney Stratejisi, Walt Disney Stratejisi, Walt Disney Stratejisi, Walt Disney Stratejisi, hedefleri tutturmak, hedefleri tutturmak, hedefleri tutturmak, Volkan Ulusan,