“Ben evrenin içinde, evren benim içimde”
Öncelikle size bir soru sormak istiyorum.
Siz hiç doğada tam bir kare, üçgen veya daire gördünüz mü?
E peki bildiğimiz geometri doğayı tanımlamıyorsa o zaman ne tanımlıyor?
Gelin fraktal geometriye, yani evrenin bilimine bir göz atalım;
Öncelikle fraktal geometri, matematikte belirli bir şekil veya desenin kendi içinde bölünerek küçültülmesi veya çoğaltılarak büyütülmesi durumunda kendi kopyalarını üreten yapıları inceler. Yani yapıyı ne kadar bölerseniz bölün veya değişkenleri ne kadar büyütürseniz büyütün elde edeceğiniz geometrik desen aynı olacaktır.
Daha açık belirtmek gerekirse sonsuza kadar giden ve tekrar eden matematik formülleridir…
Hadi gelin önce şu aşağıdaki 2 saatlik videonun ilk birkaç dakikasına kısaca bir göz atalım;
Bu video fraktal doğaya sahip bir formülün bilgisayar ortamında üretilmesi ile elde edilmiştir. Değişken ilerledikçe aynı desenin kendini nasıl sonsuzluk içinde tekrar ettiğine dikkat edin.
Biz farkında olmasak da bu şekiller, doğada sıklıkla görülür ve hatta doğanın temel geometrisini oluşturur… Örneğin, ağaç dalları, nehirler, dağlar gibi doğal yapılar fraktal olarak tanımlanabilir. Mesela kuşların, balık ve hayvan sürülerinin hareketleri bu formüllerle izah edilebilir.
Hatta fraktal geometri,insan davranışları tahmininde, borsa tahminlerinde, bilgisayar grafiklerinde, finans piyasalarında, müzik teorisinde ve hatta tasarımda yani insan ve evrenle ilgili olan her şeyde kullanılmaktadır.
Şu kuşların hareketine dikkat edin. Kuşların aynı anda uyum içinde hareket etmesi Rupert Shalderlake’in meşhur alan teorisini hatırlatmıyor mu?
Yada doğadaki şu oluşumlara bakın. Hepsi de birer formülün parçası gibiler
Fraktal desenlerin en önemli özelliği kendi içlerinde bütünlerinin küçük birer kopyasını barındırmalarıdır. Böylece her şeyin bir parçası olarak evrenin bütününü yansıtırlar.
Fraktal geometri ayrıca karmaşa ve düzen arasındaki dengeyi de temsil eder. Yani belirli bir düzeni ve kuralları izlerken aynı zamanda karmakarışık yapılara sahiptir. Bu, evrenin düzenli yapısının yanı sıra karmaşıklığını da gösterir. Yani
“Ben evrenin içinde, evren benim içimde”
dersem sanırım doğru demiş olurum…
Seygiyle yolunuz açık olsun…